Ανάμεσα στην Αμοργό και τη Δονούσα

Ανάμεσα στην Αμοργό και τη Δονούσα

Ενδιαφέρουσα περιοχή για ψάρεμα, ανάμεσα στην Αμοργό και τη Δονούσα,

‘ Όλη αυτή η περιοχή φαίνεται να είναι ένας μεγάλος  κόλπος, ο οποίος από το Βοριά, τον Πουνέντε και την ‘ Όστρια έχει νησιά και μικρά βάθη, ενώ κατά το Λεβάντε είναι ανοιχτός και παρουσιάζει μεγάλα βάθη. Απ’ το Βοριά έχουμε τη Δονούσα απ’ το Μαΐστρο τα νησιά Μάκαρες, από τον Πουνέντε την Κοπριά, Κάρο και Αντίκαρο και από την ‘ Όστρια την Αμοργό με το μακρουλό σχήμα της και τα Λιάδα μπροστά της, κλείνουν την περιοχή από τις τρεις πλευρές και την αφήνουν ανοιχτή κατά το Λεβάντε και τον Γραίγο.

Τα βάθη των νερών

Η Δονούσα και οι Μάκαρες έχουν γύρω τους νερά περίπου 60-80 οργιές, κατά τόπους στρωτά, κατά τόπους όμως άγρια με τροκάδες και ξέρες. ‘ Αμα κατέβει κανείς από τον Κάβο Γλάρο της Δονούσας 5 μίλια κατά το Οστριογάρμπι, τότε τα βάθη αρχίζουν και πέφτουν απότομα στις 150 οργιές,

για να μείνουν μετά πάλι σταθερά σ’ αυτές τις οργιές. Αυτή την εικόνα συναντάμε και κάτω από τις Μάκαρες και στα βόρεια παράλια της Αμοργού. Αρχικά κι εδώ τα μικρά βάθη πέφτουν απότομα στις 150 οργιές και μάλιστα στην περιοχή ανοιχτά μεταξύ Βαλακάρδας και Νικουριάς και σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το νησί φτάνουν απότομα μέχρι τις 200 οργιές. Στο νοτιοδυτικό μέρος δηλ. προς τα Κατάπολα, τα βάθη είναι πιο στρωτά και δεν πέφτουν απότομα, όπως στο βόρειο τμήμα. Από την πλευρά του Πουνέντε όλη η περιοχή βαθαίνει πιο στρωτά, αφού ξεπεράσει το όριο των 100 οργιών και εδώ, μεταξύ Κάρου και Μακάρων, τα νερά είναι γύρω στις 60-80 οργιές, με τροκάδες, τραγάνες και πότε πότε ξέρες. Όπως είπαμε η «λεκάνη» που σχηματίζεται είναι στη δυτική μας άκρη πιο στρωτή.Φαίνεται λοιπόν, ότι μόλις φύγουμε από τη Δονούσα κατά το Οστριογάρμπι, πέφτουμε

στις 120 οργιές, κατόπιν όμως ακολουθώντας μένουμε συνέχεια σε ομαλά βάθη, γύρω στις 130-150 οργιές, μέχρι να φτάσουμε κοντά στην Κάρο, όπου αρχίζουμε ν’ ανεβαίνουμε απότομα στα μικρότερα βάθη.

‘ Έτσι σχηματίζεται μια ομαλή επιφάνεια γύρω στις 110-150 οργιές στο δυτικό τμήμα της περιοχής, με έκταση περίπου 9×7 μίλια, στρωτή, και λασπώδης.
Όσο κατευθύνεται κανένας προς το Λεβάντε, τόσο τα νερά βαθαίνουν. Στο βόρειο τμήμα βαθαίνουν κάπως πιο ομαλά, ενώ στο νότιο πέφτουν, σχηματίζοντας ένα λάκκο που ύστερα «ξεχύνεται» κατά το πέλαγος. Από το σημείο αυτό, προς το πέλαγος, τα βάθη είναι μεγαλύτερα, γύρω στις 230 οργιές. Ο βυθός είναι λασπώδης και στρωτός. Ολόκληρο το πέλαγος μεταξύ Αμοργού και Κίναρου και ανατο

λικά της Δονούσας, έχει στρωτά νερά, γύρω στις 220-250 οργιές. Ο βυθός είναι λάσπη. Σ’ αυτή την περιοχή που περιγράψαμε οι επαγγελματίες ψαράδες με τα γρι-γρι, τις μηχανότρατες και άλλα μέσα ψαρέματος που χρησιμοποιούν πιάνουν αρκετά και καλά ψάρια όπως λυθρίνια, φαγκριά, κολιούς και πολλές γόπες, σαφρίδια και μπακαλιάρους. Αλλά άνετα και οι ερασιτέχνες που διαθέτουν καλή και δυνατή βάρκα μπορούν να ψαρέψουν με δίχτυα, παραγάδια, συρτή άφθονους μπακαλιάρους, κολιούς, μαγιάτικα, σκουμπριά, μαυροσάφριδα κλπ.
Στο βόρειο τμήμα της Δονούσας μπορεί κανείς να βρει πολλά αφρόψαρα μα και καραβίδες. Στα βόρεια πάλι των νησιών Μάκαρες πολλά σαφρίδια, γόπες, μπακαλιάροι, κολιοί και μαγιάτικα.
Ανάμεσα Κάρο και Αμοργό περίπου μπορεί κανείς να βρει πολλά κοχύλια, σαλάχια, μπακαλιάρους.

Αιγιάλη βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Αμοργού και είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού
Το τέταρτο χωριό της Αιγιάλης, τα Θολάρια, βρί

σκεται στη ΒΔ πλευρά της και είναι κοντά στη Βίγλα, στην αρχαία Αιγιάλη. Η απόστασή του από τον Όρμο είναι 3,5 χιλιόμετρα, δηλαδή τέσσερα λεπτά περίπου με αμάξι. Όμορφα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, καμάρες και προπαντός φιλόξενους κατοίκους που θα σας ανταποδώσουν τις καλημέρες με τα αυθόρμητα χαμόγελα που τους διακρίνουν.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, καταστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών και θα μπορέσει να απολαύσει ήσυχες διακοπές.

Η Λαγκάδα, απέχει τέσσερα χιλιόμετρα, πέντε λεπτά με μεταφορικό μέσο, από τον Όρμο. Καθώς ανεβαίνει κανείς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αντικρίζει το χωριό χωμένο μέσα σε πράσινα δένδρα. Όμορφα, κατάλευκα σπίτια με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αιχμαλωτίζουν τα μάτια των επισκεπτών της Λαγκάδας, η οποία όπως είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, έχει θέα όλο τον κόλπο μέχρι τη νησίδα Νικουριά. Είναι ένα όμορφο μέρος για ήσυχες διακοπές με διαθέσιμα ξενοδοχεία και ψαροταβέρνες

.

 

 

 

By |2019-08-07T14:54:36+03:00Σεπτέμβριος 23rd, 2017|Ψαρότοποι|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment