Η Αμοργός

Η Αμοργός

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Με λαμπερές ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά. ‘ Αγριο και βραχώδες νησί με μια παράξενη ομορφιά. Απέχει απ’ τον Πειραιά 138 ν.μίλια.

‘ Ένας απ’ τους καλύτερους ψαρότοπους της Αμοργού είναι τα Κατάπολα με άφθονα ψάρια. Απ’ τα Κατάπολα μπορείτε οδικά να φτάσετε στη χώρα και από κει στον μαγευτικό ορμίσκο της Αγ. Αννας. Πρόκειται για  ένα  περίφημο  ψαρότοπο.
Διαθέτει πολλές ξέρες τραγάνες, πλάκες και τρύπες ακόμα και στα ρηχά. Τα νερά εδώ είναι ολοκάθαρα και φιλοξενούν πολλούς ροφούς, στήρες, συναγρίδες, χάνους, σκορπίνες, μπαρμπούνια, σκάρους, σαργούς, σάλπες και χταπόδια και αστακούς. Μπορείτε εδώ να ψαρέψετε με όποιο τρόπο επιθυμείτε. Είναι μια περιοχή ιδανική για ψάρεμα γενικά και ιδιαίτερα για ψαροντούφεκο.
Τα τελευταία χρόνια αυτό τον πλούσιο ψαρότοπο τον έχουν ανακαλύψει πολλοί ντόπιοι και ξένοι ψαροντουφεκάδες.
Παρόλο ότι ψαρεύουν εδώ αρκετοί η περιοχή κρατάει πολλά και καλά ψάρια. Ορισμένες φορές που πιάνει το μελτέμι είναι δύσκολο κανείς να ψαρέψει και πολλοί ψαράδες καταφεύγουν στο κοντινό μοναστήρι της Χαζοβιώτισσας, για να σωθούν από την αγριάδα της θάλασσας.

Ένας άλλος πολύ καλός ψαρότοπος για αποδοτικά ψαρέματα είναι το νησάκι Γραμβούσα. Στις ακτές αυτού του νησιού σχηματίζονται αρκετές ξέρες, τραγάνες, πλάκες και σχισμές. Με ροφούς, στήρες, μπαρμπούνια, σάλπες, κεφάλους, συναγρίδες, σαργούς και χταπόδια.
Επίσης πιο πάνω μια ακόμα θαυμάσια περιοχή για ψάρεμα είναι ο όρμος της Αιγιάλης. Υπέροχες ακρογιαλιές για κάθε είδους ψάρεμα. Ακόμα το νησάκι Νικουρία που απέχει 4 μίλια από την Αιγιάλη διαθέτει πολλές ξέρες, τρύπες, τραγάνες και πλάκες με πολλά και χοντρά ψάρια για ψαροντούφεκο και άλλα ψαρέματα.
Επί πλέον αξίζει να σημειωθεί ότι βόρεια του νησιού Κίναρος και σε απόσταση περίπου 10 μίλια, σχηματίζεται ένας μπάγκος που το κεφάλι του φτάνει τις 41 οργιές. ‘ Έχει σχήμα μακρύ από Γαρμπή προς Γραίγο. Το μήκος του προς την κατεύθυνση αυτή είναι τρία μίλια, ενώ από Σορόκο και Μαΐστρο μόνο 1 μίλι.

Τα περισσότερα βάθη είναι γύρω στις 60-80 οργιές, μ’ ένα δεύτερο κεφάλι 51 οργιών στην πλευρά κατά το Γαρμπή. Ο μπάγκος αυτός κρατάει πολλά πετρόψαρα και ιδιαίτερα κολιούς, και σαφρίδια το καλοκαίρι όπως όλη η περιοχή από τον Κάβο Κρίκελο της Αμοργού, τα Λιάδια, την Κίναρο και τις Λέβιθες.
Ακόμα κοντά στο νησάκι που βρίσκεται μεταξύ του Κάβου Λαγκάδα και του κόλπου Λειβάδα (του Κάβου της Βιλακάρδας) υπάρχει μια ξέρα που το κεφάλι της φτάνει τις 12 οργιές. Το πραγματικό της στίγμα είναι Φ=36°55’40” λ=25°58’30′” και βρίσκεται σε απόσταση 500 περίπου μέτρων κατά το Γαρμπή από το δυτικό άκρο του παραπάνω μικρού νησιού.

By |2019-08-07T14:54:38+03:00Σεπτέμβριος 23rd, 2017|Ψαρότοποι|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment