Το ψάρεμα των οστρακόδερμων*

Το ψάρεμα των οστρακόδερμων*

Το  βιομηχανικό  ψάρεμα των οστρακόδερμων, γίνεται με τα γνωστά δίχτυα τράτας και καμία φορά με κάθετα δίχτυα η κιούρτους .

Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα πιάνονται μεγάλες ποσότητες γαρίδων διάφορων ειδών που πουλιούνται γρήγορα, λόγω της εκλεκτής τους ποιότητας. Σχεδόν όλα τα είδη γαρίδας που ζουν στην θάλασσα εκτιμούνταν ιδιαίτερα από τους καλοφαγάδες.

Ενώ το ψάρεμα της μικρής γαρίδας ανοιχτής θάλασσας, γίνεται με δίχτυα τράτας διάφορων τύπων, κατάλληλων για την σύλληψη τους, οι αστακοί, που είναι τα πιο εκλεκτά οστρακόδέρμα, ψαρεύονται με κιούρτους από λυγαριά ή από σύρμα, αδυναμία εντατικής αλιείας των αστακών με δίχτυα, οφείλεται στο γεγονός ότι ζουν συνήθως σε βυθούς βραχώδεις και τραχείς βυθούς, όπου κανένα δίχτυ δεν θα μπορούσε να τους πιάσει.

Στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αστακούς, όπως για παράδειγμα (σε ότι αφορά την Ιταλία) οι ακτές της Σαρδηνίας, αυτά τα οστρακόδερμα πιάνονται με πολυάριθμου κιούρτους, μέσα στους οποίους τοποθετούνται κεφάλια ψαριών ή αλλοιωμένα ψάρια. Οι κιούρτοι βαραίνονται με μια πέτρα που τους κρατά σταθερούς στο βυθό κι είναι ενωμένοι μεταξύ τους μ’ ένα γερό σκοινί που καταλήγει σε μια σημαδούρα, με την οποία μαζεύεται στο αλιευτικό, όλη η σειρά των κιούρτων.

Το ψάρεμα των αστακών γίνεται συνήθως το καλοκαίρι, όταν αυτά τα οστρακόδερμα βρίσκονται σε μικρότερα βάθη. Οι ψαράδες μαζεύουν με τις βάρκες τους τους κιούρτους, πιάνουν τους αστακούς και ξαναρίχνουν στο νερό τους κιούρτους.
Καμία φορά, ειδικά σε μέρη κατάλληλα για τις μετακινήσεις αυτών των οστρακόδερμοι, οι κιούρτοι δεν περιέχουν δόλωμα, που αλλού είναι απαραίτητο για να ελκύσει την προσοχή των αστακών και να προκαλέσει την είσοδο τους στην παγίδα. Πάντως με το λεγόμενο «περαστικό» σύστημα, ο αριθμός των αστακών που πιάνεται είναι πάντα μικρότερος απ’ αυτόν που πιάνεται σε περιοχές, όπου τοποθετούνται σειρές κιούρτων με δόλωμα.

Αναρίθμητα είναι τα άλλα οστρακόδερμα που βρίσκονται στους βράχους και που αποτελούν αντικείμενο αλιείας. Φυσικά το ψάρεμα των καβουριών και των γαρίδων στις ακτές γίνεται κύρια ατομικά και ανταμείβεται μόνο από την καλή τιμή που έχουν τα οστρακόδερμα στην αγορά.
Όμως, σχεδόν πάντα οι ψαράδες πιάνουν οστρακόδερμα για τις ανάγκες της οικογένειας τους ή για να ετοιμάσουν, όπως γίνεται στην περίπτωση των καβουριών, δολώματα για συγκεκριμένα είδη ψαριών, που τα προτιμούν απ’ οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Το πιάσιμο των καβουριών που βρίσκονται ανάμεσα στους βράχους, είναι αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό για όποιον θέλει να περάσει ευχάριστα τον καιρό του. Γενικά τα καβούρια είναι πολύ λαίμαργα και μπορούν να τραβηχτούν αρκετά εύκολα έξω από το καταφύγιο τους, πλησιάζοντας ένα δόλωμα από κομμάτια ψάρι. Τα καβούρια βγαίνουν απ’ τα θαλάμια όπου φωλιάζουν και μπορούν να πιαστούν εύκολα με λεπτά καμάκια, με ατσάλινα σουβλιά εφοδιασμένα με περόνη ασφάλειας ή ακόμα με ειδικές πετονιές με θηλειά, που τα αιχμαλωτίζουν από τις δαγκάνες.

Αν και το ψάρεμα των παράκτιων οστρακόδερμων μπορεί να φαίνεται χάσιμο χρόνου, πρέπει να πάρουμε υπ’ όψη μας πως πολλά είδη έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς και σημαντικές διαστάσεις και μπορούν να πιαστούν με τα παραπάνω συστήματα. Για παράδειγμα ο μεγάλος κάβουρας ή βατραχόψαρο, που φτάνει τα 20 εκατοστά μήκος, αποτελεί ήδη μια σημαντική λεία για τον καλοφαγά ψαρά.

 

 

Κι οι ερασιτέχνες που συχνάζουν σε πολλές ακτές της χώρας μας, συνηθίζουν να ρίχνουν μικρούς κιούρτους για να πιάσουν καβούρια, γαρίδες και αστακούς. Αυτό το αλιευτικό σύστημα αποτελεί μια διασκεδαστική αλλαγή στο ψάρεμα με τα δίχτυα ή με τ’ αγκίστρι.

Βιομηχανικά η αλιεία των οστρακόδερμων διεξάγεται με ποικίλους τρόπους κι έχει άριστα αποτελέσματα. Οι αστακοί και τα μεγάλα καβούρια ανοιχτής θάλασσας εξάγονται ζωντανά σε καφάσια με πριονίδι και άχυρα, μέσα στα οποία μπορούν να ζήσουν γι’ αρκετό καιρό. Δεν είναι σπάνιο τον χειμώνα να βρεθούν στις αγορές ζωντανοί αστακοί, που φυσικά προτιμούνται απ’ οποιοδήποτε άλλο θαλασσινό απ’ τους καλοφαγάδες. Στην Αμερική κι ειδικά στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργήθηκαν μικρές κονσερβοβιομηχανίες, που ψαρεύουν αστακούς και γαρίδες και τα συσκευάζουν βρασμένα.
Ακόμα λοιπόν κι αυτά τα προϊόντα της θάλασσας, έχουν ενδιαφέρον από βιομηχανική άποψη. Μπορούμε να συμπεράνουμε πως η θάλασσα είναι απλόχερη σε όποιον ξέρει να εκμεταλλεύεται τους πόρους της.

 

Σχετικό 

By |2021-09-30T07:18:32+03:00Οκτώβριος 4th, 2017|Aπό Σκάφος|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment