Αβυσσος

Αβυσσος

Στρώμα των βαθιών νερών της θάλασσας, που βρίσκεται ανάμεσα στα 2000μ. (όπου δεν διεισδύει το φως του ήλιου) και τα 6000μ. βάθος.

Είναι ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατεί ολοκληρωτικό σκοτάδι (αυτό αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης φυτικών ειδών), χαμηλές θερμοκρασίες (μερικές φορές κοντά στο μηδέν) και πολύ ισχυρή υδροστατική πίεση του νερού (για παράδειγμα, στα 3000μ. η πίεση είναι περίπου 300 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική). Διάφορα ζωικά είδη (πανίδα της αβύσσου) έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους ακραίες συνθήκες: ανάμεσα σαυτά είναι τα ψάρια, τα καρκινοειδή, τα κεφαλόποδα. Το σκοτάδι, για παράδειγμα, καθόρισε την μετατροπή των οργάνων της όρασης: σε ορισμένες περιπτώσεις τα μάτια έγιναν τηλεσκοπικά, ενώ σε άλλες μίκρυναν.

Συχνά τα ζώα των αβύσσων είναι εφοδιασμένα με φωτεινά όργανα (φωτοφόρα) τα οποία εκπέμπουν διαλείπον φως σε γαλάζιους κυρίως τόνους, που χρησιμεύει ως ερωτικό κάλεσμα, για να τραβήξουν το θήραμά τους, καθώς επίσης και για άμυνα (αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοφωτοβολία).

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment