Γάμος του Ποσειδώνα. Αμφιτρίτη

Γάμος του Ποσειδώνα. Αμφιτρίτη

Σύζυγο του Ποσειδώνα θωρούσαν οι αρχαίοι Έλληνες μια θαλάσσια θεότητα, την Αμφιτρίτη. Όμως οι συγγραφείς δεν είναι σύμφωνοι για την καταγωγή της.
Κατά τον Ησίοδο ήτανε θυγατέρα της Δωρίδας και του Νηρέα, κατά τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο γονιοί της ήταν η Τιθΰα και ο Ωκεανός. Γενικότερα παραδεκτή είναι από τις δυο η πρώτη εκδοχή. Η Αμφιτρίτη, αδερφή της Τιθΰας, θυγατέρας του Νηρέα κι αυτής, μια μέρα χόρευε στη Νάξο αντάμα με τις άλλες Νηρηίδες, που με την ομορφιά της τις επισκίαζε. Ο Ποσειδώνας, σαν την είδε, την ερωτεΰτηκε, την άρπαξε και γυναίκα του την έκανε.
Σΰμφωνα όμως με μιαν άλλη παράδοση, δεν έγιναν τα πράματα τόσο απλά. Η Αμφιτρίτη προσπαθεί από του Ποσειδώνα το κυνήγι να ξεφύγει, καταφεύγει στον Άτλαντα και κρύβεται στης θάλασσας τα βάθη. Ο Ποσειδώνας την αναζητεί ως έχασε τα ίχνη της. Και τη βρίσκει τότε το δελφίνι, που φέρνει την ωραία Νηρηίδα στον Ποσειδώνα, που από ευγνωμοσύνη το τοποθετεί ο θεός της θάλασσας ανάμεοα
στ’ αστέρια. Από την ένωση του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης γεννήθηκε ο Τρίτωνας και κόρες δυο, η Ρόδος και η Βενθεσικΰμη.
Ο Ποσειδώνας δεν είχε ωστόσο λιγότερες από τον Δία ερωτικές περιπέτειες, Όμως πιότερο ευτυχισμένος στάθηκε από τον αδερφό του, επειδή βρήκε την Αμφιτρίτη μια σύζυγο καλόβολη, που δεν ήτανε ζηλιάρα σαν την Ήρα και δεν καταδίωκε τις αντιζήλους της με μανία. Δεν ξέρουμε τουλάχιστον παρά μονάχα ένα μύθο να δείχνει την Αμφιτρίτη να τα βάζει μ’ ένα από τα θύματα του άστατου συζύγου της:
Ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε τη Νύμφη Σκύλλα και η Αμφιτρίτη για να την εκδικηθεί ρίχνει μερικά βότανα στην πηγή όπου λουζότανε , που μεταμορφώθηκε η δύστυχη σε ένα απαίσιο τέρας. Σε πολλά μέρη, η λατρεία της Αμφιτρίτης συνδεότανε με τη λατρεία του Ποσειδώνα και οι Έλληνες καλλιτέχνες συχνά στα έργα τους την έχουν αναπαραστήσει. Στην Τήνο υπήρχε άγαλμα της χάλκινο, εννέα πήχες ΰψος. Επίσης, εικονιζότανε στη δυτική μετόπη του Παρθενώνα. Περιείχε κι ο ναός του Ποσειδώνα στην Κόρινθο ένα πολύτιμο έργο τέχνης, δώρο του Ηρώδου του Αττικού. Η Αμφιτρίτη εικονιζόταν όρθια πάνω σε άρμα τέθριππο, πλάι στον Ποσειδώνα, με γύρω τους ένα κοπάδι Τρίτωνες. Στο βάθρο, όπου πατούσε το άρμα, ο καλλιτέχνης είχε αναπαραστήσει σκηνές και πρόσωπα της μυθολογίας: Νηρηίδες, της Αμφιτρίτης τη γέννηση, τους Διόσκουρους

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment