Γέννηση του Ποσειδώνα

Γέννηση του Ποσειδώνα

Ο Ποσειδώνας, όπως ο Δίας και ο Αδης ήτανε γιος του Κρόνου και της Ρέας. Σύμφωνα δε με την παράδοση, ο Δίας ήταν ο υστερότοκος γιος του Κρόνου.

Μερικοί ωστόσο συγγραφείς τον θεωρούνε μεγαλύτερο αδερφό του Ποσειδώνα και αναφέρουν ο Ποσειδώνας είχε γλιτώσει από την αδηφαγία του Κρόνου χάρη σε μια υποκατάσταση ανάλογη μ’ εκείνη που ακολούθησε τη γέννηση του Δία, όπου όμως στην περίπτωση του Ποσειδώνα η Ρέα δεν πρόσφερε στον άντρα της μια πέτρα φασκιωμένη, αλλά ένα πουλάρι, που η Ρέα το έδωσε, αντί για το νεογέννητο παιδί της, στον Κρόνο να το καταπιεί κι έκρυψε το παιδί μέσα σ’ ένα κοπάδι πρόβατα που έβοσκαν κοντά στην πηγή Άρνη, σε κάποια απόσταση από τη Μαντινεία. Σύμφωνα δε με άλλους συγγραφείς, Αρνη ήταν τ’ όνομα της  παραμάνας του Ποσειδώνα. Ο Κρόνος ανησυχώντας και υποψιαζόμενος κάτι το ύποπτο να γίνεται από την Αρνη, πήγε να ζητήσει το βρέφος, μα εκείνη έκανε την ανήξερη και τον βεβαίωσε πως μήτε καν ήξερε κάτι σχετικό με γέννηση κανενός βρέφους…

Εξάλλου, η ελληνική φαντασία επινόησε σχετικά με την ανατροφή του Ποσειδόνα κάτι ανάλογο με την ανατροφή του Δία στην Κρήτη από τους Κουρήτες. Μόνο που εδώ οι Κουρήτες αντικαταστάθηκαν από τους Τελχίνες, που τους βρίσκουμε σύγχρονα να τους λατρεύουν ως θεότητες της φωτιάς τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Μιλήσαμε σχετικά μ’ αυτούς στα παραπάνω κι είχαμε πει μεταξύ άλλων πως αυτοί, οι Τελχίνες, είχαν κατασκευάσει κι έδωσαν την τρίαινα στον Ποσειδώνα (που ωστόσο κατά μερικούς την είχαν οι Κύκλωπες κατασκευάσει). Κι είπαμε πως η Ρέα στους γιους της θάλασσας, τους Τελχίνες, ανάθεσε του παιδιού της την ανατροφή και με την Καφίρας, της κόρης του Ωκεανού, τη συμπαράσταση (και τα περί Αλίας και τον ερωτά της με τον Ποσειδώνα και τα έξι τους αγόρια και τη θυγατέρα, τη Ρόδο, τα ‘πάμε ήδη παραπάνω κι είναι περιττό να τα ξαναλέμε πάλι εδώ).

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment