Κίρκη

Κίρκη

Μάγισσα της αρχαίας μυθολογίας μας, κόρη του Ήλιου και της Πέρσης. Κατοικούσε στο νησί της Αίας, μέσα σε ένα υπέροχο παλάτι, περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο δάσος.

Ήξερε να χρησιμοποιεί διάφορα βότανα με τα οποία έκανε μαγικά και είχε ένα ραβδί με το οποίο αγγίζοντας τους ανθρώπους, τους μεταμόρφωνε σε γουρούνια.Σύμφωνα με μια παράδοση ήταν θεία της Μήδειας στην οποία μετέδωσε τις μαγικές της γνώσεις. Όταν έφθασε στο νησί της ο  Οδυσσέας με τους συντρόφους του, αφού ξεκουράστηκαν, έστειλε μερικούς να εξερευνήσουν το νησί γιατί είχε παρατηρήσει καπνό να ανεβαίνει.

Ένας απ’ αυτούς, ο Ευρύλοχος, πιο πονηρός από τους άλλους, έμεινε παραπίσω για να δει τι θα συνέβαινε.Όταν γύρισε στον Οδυσσέα του είπε πως είδε τη μάγισσα να υποδέχεται τους συντρόφους του, να τους περιποιείται και να τους προσφέρει γεύμα. Όμως αμέσως μετά οι στρατιώτες του Οδυσσέα κοιμήθηκαν και η Κίρκη τους ακούμπησε με το ραβδί της μεταμορφώνοντας τους σε γουρούνια. Ο Οδυσσέας, μη ξέροντας τι να κάνει, παρακάλεσε το θεό Ερμή να του δώσει μια λύση και πράγματι αυτός τον συμβούλεψε τι να κάνει.Όταν λοιπόν ο βασιλιάς της Ιθάκης παρουσιάστηκε μπροστά στην Κίρκη και αυτή προσπάθησε να τον αγγίξει με το ραβδί της, ο Οδυσσέας έβγαλε το σπαθί από το θηκάρι του και την απείλησε λέγοντας την να ξανακάνει τους συντρόφους του ανθρώπους και να υποσχεθεί πως δεν θα τους ενοχλούσε ξανά. Η Κίρκη θαυμάζοντας το θάρρος του ξένου υπάκουσε κι όχι μόνο δεν τον πείραξε ξανά, αλλά με τις μαγικές της γνώσεις τον βοήθησε να κατέβει στον κάτω κόσμο και να μάθει τι του επιφύλασσε το μέλλον.
Ο Οδυσσέας έμεινε κοντά στην Κίρκη ένα χρόνο και μαζί της απέκτησε ένα γιο, τον Τηλέγονο. Όταν έφυγε, η Κίρκη του έδωσε συμβουλές τι να πράξει για να αποφύγει τους κινδύνους που τον περίμεναν. Σύμφωνα με μια παράδοση ο Τηλέγονος σκότωσε τον πατέρα του χωρίς όμως να το γνωρίζει.Ο Ησίοδος  αναφέρει πως η Κίρκη κατοικούσε στην Τυρρηνική θάλασσα και στη Ρώμη τη λάτρευαν σαν θεά.

 

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment