Ο Κυρίαρχος του υγρού στοιχείου

Ο Κυρίαρχος του υγρού στοιχείου

Ο θεός της θάλασσας, κυρίαρχος του υγρού στοιχείου, των ποταμών και των λιμνών.
Ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέαςκαι η θέση του ήταν ισότιμη με αυτή του αδελφού του Δία, τον οποίο βοήθησε στη μάχη εναντίον των Γιγάντων.
Όταν με τον Δία και τον άλλο αδελφό τους Πλούτωνα αποφάσισαν να ρίξουν κλήρο για να μοιραστούν την κυριαρχία στον κόσμο, στον Ποσειδώνα έλαχε η θάλασσα. Έτσι, αν και ανέβαινε στον Όλυμπο, όπου είχε δικό του παλάτι, για να συμμετέχει στα συμβούλια των θεών, τον περισσότερο καιρό του τον περνούσε στη θάλασσα, στα βάθη της οποίας είχε ένα πολυτελέστατο παλάτι, φτιαγμένο από χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες.
Εκεί περνούσε τις μέρες του μαζί με τη γυναίκα του Αμφιτρίτη, μία από τις Νηρηϊδες, κόρη του Ωκεανού, που ήταν ιδιαίτερα όμορφη. Μαζί της απέκτησε τον Τρίτωνα και δύο κόρες. Όταν ο θεός αποφάσιζε να κάνει μια περιοδεία για να ελέγξει το βασίλειό του, έπαιρνε τα άλογά του που ήταν γρήγορα σαν την αστραπή, με χρυσή χαίτη και χάλκινα πόδια, στα χέρια του κρατούσε το σύμβολό του, την τρίαινα, ανέβαινε στο άρμα του και ορμούσε στη θάλασσα. Το άρμα του πετούσε και η θάλασσα άνοιγε μπροστά του για να περάσει ο θεός, ενώ όλα τα πλάσματα του υγρού στοιχείου έβγαιναν από τις κρυψώνες τους για να δουν τον αφέντη τους. Και τότε έβλεπαν το ιπτάμενο άρμα του Ποσειδώνα να περνά, ενώ από πίσω έτρεχαν μαζί του Τρίτωνες και Νηρηίδες. Η ωραία αυτή περιγραφή βρίσκεται στον Όμηρο.
Ο Ποσειδώνας απέκτησε και άλλα παιδιά με διάφορες θνητές ή θεές. Μερικά απ αυτά ήταν ο Πήγασος, ο Πηλέας και ο Πόλύφημος που τύφλωσε ο Οδυσσέας, ο Ανταίος που σκότωσε ο Ηρακλής. Καταδίωξε με ιδιαίτερο μίσος τον Οδυσσέα, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υπακούσει στην απόφαση του Δία.
Πάντα υποτασσόταν στη θέληση του κυρίαρχου αδελφού του, αν και όχι πάντα με προθυμία.
Γνωστή είναι και η μονομαχία του με την Αθηνά, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, για την ονομασία της Αθήνας. Ο Ποσειδώνας δώρησε στους Αθηναίους το άλογο, με το οποίο θα κυριαρχούσαν πάντα στους εχθρούς τους, αλλά αυτοί προτίμησαν την ελιά που τους έδωσε η Αθηνά, σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.Ο Ποσειδώνας είχε το άλογο, μαζί με τον ταύρο και το δελφίνι, σαν ιερά του ζώα.
Ένα ταύρο έστειλε στον Μίνωα, όταν ο τελευταίος του ζήτησε ένα όμορφο ζώο για να το θυσιάσει (Δες το λήμμα Μινώταυρος για λεπτομέρειες). Οι αρχαίοι φαντάζονταν πως ήταν ένας γεροδεμένος ψηλός θεός, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός.Όταν ήταν στις καλές του, τα μαλλιά του, σκούρα και μακριά, ήταν καλοχτενισμένα και η θάλασσα ήταν ήρεμη, γαλήνια, επιτρέποντας ασφαλή ταξίδια, με τα δελφίνια να παίζουν στην επιφάνειά της. Ο θυμός του όμως ήταν φοβερός. Τότε τα μαλλιά του γίνονταν αχτένιστα, χτυπούσε τη θάλασσα αγριεμένος με την τρίαινα, σηκώνοντας πελώρια κύματα, προκαλώντας τρικυμίες και ναυάγια, καταστροφές και θανάτους. Οι άνθρωποι για να τον εξευμενίσουν τον αποκαλούσαν σωτήρα για να κρατάει τη θάλασσα γαλήνια, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αυτήν.
Ο θεός της θάλασσας ήταν φυσικό να λατρεύεται ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες πόλεις. Μεγάλες γιορτές προς τιμήν του ήταν τα Ίσθμια, που γίνονταν στον Ισθμό.Ονομαστοί ήταν οι ναοί του στο Σούνιο, όπου και σήμερα υπάρχουν τα ερείπιά του και σε διάφορες περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας, όπως στην Ποσειδωνία, τον Ακράγαντα, τη Σελινούντα και αλλού. Πολλοί γλύπτες φιλοτέχνησαν εξαιρετικά αγάλματά του, ενώ οι ποιητές τον ύμνησαν στα έργα τους με τον ίδιο σεβασμό που έδειχναν στο Δία.

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment