Πλειάδες

Πλειάδες

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, οι Πλειάδες ήταν οι επτά κόρες του Ατλαντα, του Τιτάνα αδελφού του Προμηθέα και μιας κόρης του Ωκεανού, του μεγαλύτερου από τους Τιτάνες, της Πλειόνης.Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, οι Πλειάδες ήταν οι επτά κόρες του Ατλαντα, του Τιτάνα αδελφού του Προμηθέα και μιας κόρης του Ωκεανού, του μεγαλύτερου από τους Τιτάνες, της Πλειόνης. Τα ονόματά τους ήταν: Ταϋγέτη, Ηλέκτρα, Αλκυόνη, Στερόπη, Κελαινώ, Μαία και Μερόπη. Οι Πλειάδες παντρεύτηκαν όλες τους θεούς, εκτός από τη Μερόπη που για άντρα της είχε ένα θνητό, τον Σίσυφο. Επί πέντε ολόκληρα χρόνια τις κυνηγούσε ο Ωρίωνας, ένας διάσημος κυνηγός χωρίς να τις αφήσει ούτε μια στιγμή σε ησυχία.

Στο τέλος ο Δίας τις λυπήθηκε και για να γλυτώσουν από το συνεχές κυνήγι τις μεταμόρφωσε σε αστέρια και τις τοποθέτησε στο ουράνιο στερέωμα, όπου αποτελούν τον αστερισμό των Πλειάδων. Όλα τα αστέρια των Πλειάδων έχουν την ίδια λάμψη, εκτός από τη Μερόπη που λάμπει λιγότερο, επειδή αυτή παντρεύτηκε ένα κοινό θνητό.Ο αστερισμός των Πλειάδων αποτελείται από περίπου 2500 αστέρια, όπως βλέπουμε στο τηλεσκόπιο. Ο λαός αποκαλεί το σύνολο των Πλειάδων Εφτάστερο, από τα επτά αστέρια που λάμπουν περισσότερο.
Στην Ελληνιστική περίοδο, οι Αλεξανδρινοί γραμματικοί αποκάλεσαν Πλειάδα επτά τραγικούς ποιητές που η ακμή τους τοποθετείται την εποχή της βασιλείας του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου. Από τους συγγραφείς αυτούς σώθηκαν στις μέρες μας ελάχιστα αποσπάσματα. Ήταν ο Σωσιφάνης από την Συρακούσα, ο Σωσίθεος ο Συρακούσιος ή Αθηναίος, ο Αλέξανδρος ο Αιτωλός, ο Όμηρος ο Βυζάντιος, ο Φιλίσκος από την Κέρκυρα, ο Λυκόφρων ο Χαλκηδεύς και ο Διονυσιάδης.

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment