Πολεμική και θαλασσινή Αφροδίτη

Πολεμική και θαλασσινή Αφροδίτη

“Οι πολεμικοί άθλοι δεν είναι για σένα”, είπε ο Δίας στην Αφροδίτη, όπως ο Όμηρος το αναφέρει σ’ ένα εδάφιο της “Ιλιάδας”. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται η θεά με πολεμικό χαραχτήρα,
“Οι πολεμικοί άθλοι δεν είναι για σένα”, είπε ο Δίας στην Αφροδίτη, όπως ο Όμηρος το αναφέρει σ’ ένα εδάφιο της “Ιλιάδας”. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται η θεά με πολεμικό χαραχτήρα, προπάντων στην Κύπρο και τα Κύθηρα. Επίσης γνωρίζουμε πως μετά τη ναυμαχία στους Αιγός μούς οι Σπαρτιάτες αφιέρωσαν στους ναούς των Αμυκλών ένα άγαλμα στην πολεμική Αφροδίτη, (έργο του νεότερου Πολυκλείτου).
Και συμφωνά μάλιστα με ορισμένους συγγραφείς αυτή η πλευρά της θεάς, σχετικά με τις δικαιοδοσίες της, χρωστιέται στις σχέσεις της με τον Αρη – υπόθεση που δε στηρίζεται πουθενά. Αντίθετα ο Λουκρήτιος. επικαλείται την Αφροδίτη για να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη: “Κάνε, ώστε σε όλες τις θάλασσες, σε ολάκερη τη γη, να σταματήσουνε οι πόλεμοι, να καταλαγιάσει η μανία και να κατευναστεί. Επειδή μονάχα εσύ να δώσεις τη γαλήνη, την ευτυχία, την ειρήνη στους θνητούς μπορείς”.
Ζητάει ο Λουκρήτιος από τη θεά να εξασκήσει την επιρροή της πάνω “στο δυνατό θεό των όπλων, που συχνά έρχεται στην αγκαλιά σου αυτός να πέσει, νικημένος από τον ερωτά του και υποκύπτοντας στην αιώνια του πληγή. Τότε με μάτια προς εσένα υψωμένα, με το κεφάλι ακουμπισμένο στα προσκέφαλα, δε χορταίνει τη θωριά σου με την άπληστη ματιά του κι απ’ τα χείλια σου κρεμασμένη του η πνοή. Αχ, θεά μου, όταν έτσι ξαποστάζει πλάι στο ιερό σου το κορμί, τότε αγκάλιασε τον και με το στόμα σου, ξεχύνοντας γλυκόλογα, τη γαλήνη, την ειρήνη για όλους τους ανθρώπους ζήτα του εσύ!”.
Εξάλλου η Αφροδίτη είναι αναμφισβήτητα θαλασσινή θεότητα. Από τη θάλασσα γεννήθηκε.
Κι αργότερα θα πουν πως η θεά μεταφέρθηκε πάνω σ’ ένα κοχύλι ή ότι γεννήθηκε μέσα σ’ ένα κοχύλι – κι αυτό το θέμα το έχουν συχνά χρησιμοποιήσει οι Έλληνες καλλιτέχνες. Η αναδυόμενη Αφροδίτη ήταν πολύ δημοφιλής, προπάντων στα λιμάνια. Πιο πάνω έχουμε αναφέρει τους μύθους του Δεξικρέοντα και του Φάωνα, όπου συναντούμε τη θεά να προστατεύει ναυτικούς. Κι όπως έχουν πολύ σωστά παρατηρήσει, η Αφροδίτη έπαιζε για τους ναυτικούς το ρόλο που απονέμουν σήμερα στην Παναγία (τη Notre – Dame de bon Secours) σε ορισμένα παρεκκλήσια κοντά σε ακρωτήρια και απόκρημνες ακτές.

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment