Ποσειδών και Ήρα

Ποσειδών και Ήρα

Κάποτε, η νόμιμη σύζυγος του Δία επιχειρεί να ερεθίσει τη μνησικακία του Ποσειδώνα κατά του αδερφού του ,του κυρίαρχου του Ολύμπου.Αυτό συνέβηκε στον Τρωικό Πόλεμο, όταν η ζυγαριά φαινόταν να κλίνει προς το μέρος των εχτρών των Ελλήνων.
“Αλίμονο”, του λέει, “παντοδύναμε θεέ, εσύ που τραντάζεις τη γη, δε λυπάται η καρδιά σου για το χαμό των Ελλήνων, που τόσο πολλές κι όμορφες θυσίες σου προσφέρουν στις Αιγές και την Ελίκη;”. Όμως ο Ποσειδώνας κάνει τον κουφό σ’ αυτή της Ήρας την πρόκληση και της απαντάει: “Δε θα ‘θελα ακόμα και με τη βοήθεια όλων των θεών να τα βάλω με τον Δία, επειδή είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όλους σας μαζί”.

Σε μιαν άλλη περίσταση βλέπουμε την Ήρα να μάχεται ανοιχτά τον Ποσειδώνα. Κι ήταν το ζήτημα: σε ποιον θα ανήκε η Αργολίδα. Αποφάσισαν λοιπόν οι θεοί ν’ αναθέσουν την υπόθεση σ’ ένα δικαστήριο, που θα το αποτελούσαν ο Ίναχος και οι δυο ποταμοί, ο Κηφισός και ο Αστερίων. Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν υπέρ της Ήρας (που όπως έχουμε δει πιο πάνω έγινε η κατ’ εξοχήν προστάτρια του Αργους). Ο Ποσειδώνας όμως δε δέχτηκε με προθυμία τούτη την απόφαση και η οργή του εκδηλώθηκε τρομερή? στέρεψε όλες τις πηγές της Αργολίδας. Αλλά, συμφωνά με μιαν άλλη εκδοχή, ο Ποσειδώνας, αντίθετα, πλημμύρισε ολόκληρη τη χώρα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος οι Αργείοι ανήγειραν ναό στον “Ποσειδώνα Προσκλύστιον” (τον πλημμυρίζοντα).

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment