Ποσειδών και Δίας

Ποσειδών και Δίας

Ο Ποσειδώνας ιδιαίτερα υποτάχτηκε απρόθυμα στον αδερφό του, που τον θεωρούσε της εξουσίας σφετεριστή.

Στην “Ιλιάδα” βρίσκουμε πολλούς στίχους που ξεκάθαρα χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση και μας φανερώνουν τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον οι δυο αδερφοί. Ο Δίας ήθελε να τον υπακούει ο αδερφός του τυφλά. Λέει στην Ίριδα, την αγγελιοφόρο των θεών: “Πέταξε γρήγορα και πήγαινε στο βασιλιά τον Ποσειδώνα ετούτη τη διαταγή: Αν δεν υπακούσει στα λόγια μου, αν τα περιφρονήσει, ας βάλει καλά στο νου και στην καρδιά του, ότι, παρ’ όλη τη δύναμη του, δε θα μπορέσει να τα βάλει εύκολα μαζί μου. Επειδή, καυχιέμαι, είμαι ο δυνατότερος κι είμαι ο πρωτογέννητος. Κι αυτός φαντάζεται ίσος μ’ εμέ πως είναι, που μπροστά μου τρέμουν όλοι οι θεοί”. Και να πώς παρουσιάζει ο Όμηρος την ψυχική κατάσταση του Ποσειδώνα, που είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στις διαταγές του αδερφού του: “Ο δοξασμένος Ποσειδώνας βαριαστέναξε, και λέει:  “Αλίμονο, ο Δίας αν είναι παντοδύναμος, η γλώσσα του τι εγωισμό αποπνέει! Τι; Θα με εξαναγκάσει με τη βία εμένα τον ισότιμο του; Ο Κρόνος τρεις γιους από τη Ρέα απόχτησε, τον Δία, εμένα και τον Άδη, που βασιλεύει στους νεκρούς. Η πατρική κληρονομιά σε τρεις μοιράστηκε αυτή κλήρους, και πήρε ο καθένας μας το πατρικό του μετρικό. Κι όταν τραβήξαμε τους κλήρους, εμένα μου έλαχε στην αφρισμένη θάλασσα να βασιλεύω, στον Άδη πέσανε τ’ απέραντα σκοτάδια, στον Δια ο ουρανός ο άπειρος στα σύννεφα ανάμεσα και στον αέρα. Η γη κι ο μέγας Όλυμπος μείναν κοινό μερίδιο για τους τρεις μας. Στη θέληση του Δία υποταγμένος δεν είμαι εγώ. ας χαίρεται ειρηνικά, περήφανος για τη δύναμη του το μερτικό η τύχη που του όρισε κι ας μην επιχειρεί να με φοβίζει με τη δυναμή του σαν να ‘μουνα κανείς δειλός. Τους γιους του και τις κόρες του ας κοιτάξει, γι’ αυτούς τις απειλές του ας τις κρατάει, αυτοί να τον υπακούνε πρέπει, όταν προστάζει ή τους μαλώνει

“Ο Ποσειδώνας μάλιστα παρουσιάζεται και ως αντίζηλος του Δία στο ζήτημα της Θέτιδας, που και οι δύο αδερφοί τη θέλαν για συζυγό τους. “Αλλά”, λέει ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος, “όταν προφήτεψε η Θέμιδα πως το παιδί που θα γεννιόταν θενάταν δυνατότερο από τον πατέρα του, την παρατήσανε τη Θέτιδα και οι δυο”.

Τελικά ο Ποσειδώνας αποφάσισε να δεχτεί την κυριαρχία του αδερφού του, όπως και οι άλλοι θεοί του Ολύμπου. Κι όχι μονάχα αυτό, αλλά όταν χρειαζόταν του πρόσφερε τη βοήθεια του και ευνοούσε ό,τι συνέφερε τον Δια. Όταν π.χ. ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταΰρο κλέβει την Ευρώπη, ο Ποσειδώνας κατευνάζει τα κύματα, ώστε να μπορέσει να περάσει ο απαγωγέας μαζί με τη λεία του. Χάρη στον Ποσειδώνα επίσης, η Λητώ βρίσκει καταφύγιο για να γεννήσει τα παιδιά του Δία, τον Απόλλωνα και την Αρτεμη. Ακόμα και η Ηώ θα ‘βρει την υποστήριξη του Ποσειδώνα στις περιπλανήσεις της πάνω στη θάλασσα. Επίσης ο Ποσειδώνας βοήθησε αποτελεσματικά τον αδερφό του κατά τον αγώνα του ενάντια στους Τιτάνες και τους Γίγαντες.

By |2017-10-30T00:00:00+03:00Οκτώβριος 30th, 2017|Μυθολογία|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment