Η μορφή σώματος του ψαριού*

Η μορφή σώματος του ψαριού*

Τα ψάρια, είναι οπωσδήποτε τα ζώα τα οποία στην εξέλιξη τους, προσαρμόστηκαν πιο εμφανώς στο περιβάλλον που ζουν.

Απειρες είναι οι μορφές και τα χρώματα αυτών των υπάρξεων αλλά η μορφή και το χρώμα τους είναι σε άμεση σχέση με τις ανάγκες προσαρμογής κάθε είδους.
Τα νυκτικά ψάρια έχουν ατρακτοειδή, υδροδυναμική μορφή, και οι συνήθειες τους μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν.

Φυσικά, και τα ψάρια με πιο κοντόχοντρη μορφή, πεπλατυσμένη, με λιγότερο υδροδυναμική, μπορούν να κινούνται με ευκολία στο στοιχείο τους αναπτύσσοντας, αν χρειαστεί, απρόσμενη ταχύτητα στο κολύμπι , αλλά νυκτικά ονομάζονται τα είδη που μετακινούνται ακούραστα στο υγρό στοιχείο, καλύπτοντας σημαντικές αποστάσεις ή μετακινούνται συνεχώς για να καλύψουν τις ανάγκες τους για τροφή.

Παράδειγμα νηκτικών ψαριών είναι οι τόνοι, των οποίων το σώμα έχει μια τέλεια υδροδυναμική κατασκευή κι η τελειότητα των μορφών του είναι υπέροχη.
Ας σκεφθεί κανείς πως τα στηθιαία και κοιλιακά πτερύγια, μπορούν να εφαρμόσουν στο σώμα σε υποδοχές και θήκες, όπου εισχωρούν στην εντέλεια, χωρίς συνεπώς να αποτελούν το ελάχιστο φρένο, όταν το ψάρι πρέπει να μετακινηθεί με ταχύτητα, λόχου χάρη για να καταδιώξει περιπλανώμενα θηράματα.

Το αποδεικνύουν, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κανείς τις συνήθειες αυτών των ψαριών, η υδροδυναμική μορφή του σώματος και η ισχύς των οργάνων προώθησης, τα πτερύγια, η δύναμη και η νευρικότητα των μυών και του ουριαίου πτερυγίου.

μπαρακούντα

μπαρακούντα

Η μορφή του σώματος αποκαλύπτει τις συνήθειες του ψαριού. Καρχαρίες, μπακαλιάροι, σολομοί καταδιώκουν το θήραμα και κάνουν μακρινά ταξίδια.
Οι λούτσοι, τα μπαρακούντα, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες για να συλλάβουν τα ψάρια που αποτελούν γενικά τη συνηθισμένη τους τροφή.
Οι πέστροφες κι οι σολομοί, έχουν μορφή κατάλληλη για να νικήσουν τα πιο ισχυρά ρεύματα, και για να ξεπερνούν εμπόδια που φαίνονται αξεπέραστα. ¶λλα ψάρια με πιο κοντόχοντρη μορφή αποδεικνύονται πιο οκνηρά, λιγότερο γρήγορα. Ο κάρπος παρουσιάζει με την πρώτη ματιά, καθιστικές συνήθειες. Δεν πρέπει να καταδιώκει θηράματα αλλά να ψάχνει υπομονετικά την τροφή του ανάμεσα στα φύκια, ανασκαλεύοντας στη λάσπη του βυθού. Το ίδιο κι η τίγκα, που είναι ευκίνητη αλλά κοντόχοντρη.

 

 

 

Ψάρια με πεπλατυσμένη μορφή ζουν σε βάθος, κολλούν στον βυθό, ψάχνοντας τις τροφές απ’ τις οποίες ζουν, τροφές που δεν ενδιαφέρουν και δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν κανένα άλλο είδος. Έτσι, οι γλώσσες, τα σελάχια, οι ρόμβοι, περιπλανώνται αργά, σε έναν σχετικά περιορισμένο χώρο, συχνά αναπαύονται στο βυθό, με τον οποίο συγχέονται πολύ εύκολα.
Ψάρια με τα πλάγια πολύ πεπιεσμένα, όπως πολλά θαλάσσια είδη, φανερώνουν την προτίμηση τους για περιοχές πλούσιες σε εμπόδια: βράχια, υποβρύχια βλάστηση, ανάμεσα στα οποία μετακινούνται με ευκινησία, πράγμα που δεν θα ήταν δυνατόν ή τουλάχιστον το ίδιο εύκολο σε ψάρια με διαφορετικές μορφές.
Τα ψάρια που ζουν στις κοράλλινες περιοχές, πλούσιες σε χρώματα, είναι κι αυτά χρωματισμένα με πιο ζωντανά χρώματα. με χρωματικούς τόνους που δεν διαφέρουν απ’ τους βασικούς χρωματιστούς του ίδιου του περιβάλλοντος.

Τα ψάρια βυθού είναι σκούρα ή γκρίζα.

Ο λούτσος παίρνει τον πρασινωπό χρωματισμό, πιτσιλωμένο με σκούρους λεκέδες και καστανές κηλίδες, που ταιριάζει στο φυκώδες περιβάλλον στο οποίο κινείται κατά προτίμηση.
Η μορφή του στόματος προδίνει τις συνήθειες των ειδών των ψαριών. Τα ψάρια των βράχων έχουν μικρό και δυνατό στόμα, με γερά δόντια κατάλληλα να ροκανίζουν στις επιφάνειες των βράχων τις φαγώσιμες ουσίες που έχουν κολλήσει.
Ο τόνος έχει δυνατό στόμα, κατάλληλο να αρπάζει με ορμή το καταδιωκόμενο θήραμα, ενώ το σκυλόψαρο που τρέφεται με τα πάντα, έχει εκπληκτικές μασέλες που μπορούν να κατατεμαχίσουν ή και να καταστρέψουν οποιοδήποτε πράγμα του φανεί ορεκτικό, μέσα στην αιώνια πείνα του.

Το μπαρακούντα κι ο λούτσος, είναι εφοδιασμένα με τεράστιες πεπλατυσμένες μασέλες, με μυτερά δόντια που γυρίζουν προς τα πίσω, κατάλληλα για να κρατούν με σιγουριά τα ζωντανά θηράματα. Τα ψάρια βυθού έχουν σαρκώδες στόμα κατάλληλο να μαζεύει απλά την τροφή, που την ρουφά απ’ το βυθό. Συχνά το στόμα αυτών των ψαριών έχει ριζίδια, όργανα ευαίσθητα, που διευκολύνουν στην έρευνα της τροφής.
Σχετικό 

Από την εγκυκλοπαίδεια ο Βυθός

By |2021-09-25T09:11:15+03:00Μάρτιος 27th, 2018|Γενικά, Πληρ. Ψαριών|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment