Καθάρισμα ψαριών*

Καθάρισμα ψαριών*

 Το καθάρισμα των ψαριών είναι ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες στην κουζίνα.

Μπορεί όμως να γίνει απλούστερο, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
Με το ειδικό εργαλείο με κατεύθυνση προς το κεφάλι.

Αφαιρείτε τα λέπια
Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αφαιρέσετε τα λέπια από τα ψάρια είναι με τον απολεπιστή ή αλλιώς ψαροκαθαριστή.  Αν δεν έχετε, όμως, ένα αιχμηρό μαχαιράκι, όχι οδοντωτό, θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.  Για μεγαλύτερα ψάρια, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο μαχαίρι, καλά ακονισμένο.

Πώς θα το κάνετε
Πιάνετε το ψάρι από την ουρά κρατώντας το σφιχτά και με το ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι και ξύνετε το σώμα με φορά από την ουρά προς το κεφάλι μέχρι να μείνει μόνο το δέρμα. Στη συνέχεια, το βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό και ξεπλένετε καλά.
Ένα κόλπο για να γίνει ακόμα ευκολότερο το καθάρισμα είναι να διαλύσετε μαγειρική σόδα σε νερό και να αφήσετε μέσα σε αυτή, για περίπου 30 λεπτά το ψάρι, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.

 Κόβετε τα πτερύγια
Αν το ψάρι είναι μεγάλο, θα χρειαστεί να κόψετε τα πτερύγια που βρίσκονται κατά μήκος της ράχης, της κοιλιάς και στα πλάγια. Αυτό θα το κάνετε με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κουζίνας αφού αφαιρέσετε τα λέπια.

Για να καθαρίσετε το ψάρι από τα βράγχια, το κρατάτε με τη ράχη προς τα κάτω και ανοίγετε τα μάγουλα. 3. Τραβάτε τα βράγχια, τα κόβετε και τα πετάτε. Αν θέλετε, κόβετε όλα τα πτερύγια του ψαριού με ψαλίδι.

Αφαιρείτε τα εντόσθια
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβετε κατά μήκος την κοιλιά του ψαριού. Το ανοίγετε και βγάζετε τα εντόσθια. Ξεπλένετε το ψάρι καλά εξωτερικά και εσωτερικά για να φύγει κάθε ίχνος από εντόσθια και αίμα. Το στραγγίζετε και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, το προετοιμάζετε ανάλογα με τη συνταγή σας.
Ανοίγετε την κοιλιά του ψαριού και βγάζετε τα σπάραχνα. Ξεπλένετε καλά το ψάρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Τέλος το αλατίζετε, και είναι έτοιμο για μαγείρεμα

Mικρά μυστικά
 Όσο πιο φρέσκο είναι ένα ψάρι, τόσο πιο εύκολο είναι και το καθάρισμά του.

 Επειδή τα ψάρια γλιστράνε, μπορεί να δυσκολευτείτε στο καθάρισμά τους. Σε αυτήν την περίπτωση, τα βυθίζετε σε ένα μπολ με νερό και ξίδι και τα τρίβετε για λίγο απαλά με τα δάχτυλα. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε. Η ιδανική αναλογία ξιδιού και νερού είναι 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά λίτρο νερού.

 Όταν καθαρίζετε το ψάρι από τα λέπια θα πρέπει να προσέχετε, είτε χρησιμοποιείτε ειδικό εργαλείο απολέπισης, είτε μαχαίρι να μην κόβετε πολύ κοντά στο δέρμα του για να μην «τραυματίσετε» τη σάρκα του.

 Επειδή δεν είναι όλα τα ψάρια ίδια, πριν κάνετε οτιδήποτε, ενημερωθείτε για τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού που θα αγοράσετε. Οι τρόποι διαχείρισης διαφέρουν ελαφρά, όμως η βασική διαδικασία είναι αυτή που περιγράψαμε παραπάνω.

 Για να μην πεταχτούν λέπια στην κουζίνα σας, αφαιρέστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό.

 Τα ψάρια που δεν έχουν λέπια έχουν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης. Πριν κάνετε οτιδήποτε, πρώτα πρέπει να αφαιρέσετε το δέρμα τους.

Τα ψάρια με αγκαθωτά πτερύγια θέλουν περισσότερη προσοχή. Για να προφυλαχθείτε από τυχόν τσιμπήματα, χρησιμοποιήστε χοντρά γάντια.

Καλή όρεξη..

Πηγή  olivemagazine

By |2021-09-23T19:05:25+03:00Μάρτιος 28th, 2018|Γενικά, Πληρ. Ψαριών|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment