Κινδυνεύουν οι Φάλαινες και τα δελφίνια *

Κινδυνεύουν οι Φάλαινες και τα δελφίνια *

Ψηλά στην «κόκκινη λίστα» βρίσκεται η μπλε φάλαινα.
Κάποιες από τις μεγάλες φάλαινες αποτελούν αντικείμενο μεγάλης προσοχής. Είναι υπέροχα ζώα και εξαιρετικά σημαντικά, Εμείς, όμως, ρίχνουμε το βάρος μας στα μικρότερα είδη, τα οποία είναι συχνά λιγότερο γνωστά και απειλούνται με εξαφάνιση επισημαίνει ο πρόεδρος της World Conservation Union, γιατρός Ράνταλ Ριβς,
Στην τρίτη κατά σειρά έκθεση της World Conservation Union την τελευταία 15ετία, επισημαίνεται ότι το πλέον απειλούμενο κήτος σήμερα είναι το μπαΐτζι, δελφίνι του γλυκού νερού, το οποίο περιορίζεται πλέον στην κύρια κοίτη του κινέζικου ποταμού
Γιάντζε. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 καταγράφονταν περισσότερα από 300 δελφίνια του αντίστοιχου είδους, ενώ λίγο πριν το τέλος του 2000 ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά, φθάνοντας μόλις τα 21 με 23 κήτη.

Κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες καταδικάζουν την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία μετά από 14 χρόνια. Στα τέλη Αύγουστου του 2003, τρία φαλαινοθηρικά ξεκίνησαν με αποστολή την εξόντωση 38 ρυγχοφαλαινών σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το υπουργείο Αλιείας της Ισλανδίας αποδίδει την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας σε «επιστημονικούς» σκοπούς, υπογραμμίζοντας ότι η 14χρονη απαγόρευση του κυνηγιού φαλαινών είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των θαλάσσιων κητών και την εξαφάνιση κάποιων ειδών μικρότερων ψαριών εις βάρος της αλιείας, Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στόχος της αρχικής εξόντωσης 38 ρυγχοφαλαινών εντός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου είναι η ακόλουθη μελέτη της επίπτωσης της αύξησης του πληθυσμού τους στα αποθέματα ψαριών.

Έως το 2005 αναμένεται να θανατωθούν 100 ρυγχοφάλαινες, 100 πτεροφάλαινες και 50 αρκτοφάλαινες. Η απόφαση της Ισλανδίας περί επανέναρξης της φαλαινοθηρίας έχει προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των κυβερνήσεων της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων και μεγάλης μερίδας επιστημόνων από όλο τον κόσμο,
Το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων επισημαίνει ότι η απόφαση της Ισλανδίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση, «Η φαλαινοθηρία ανήκει στο παρελθόν της συγκεκριμένης χώρας και εκεί πρέπει να παραμείνει. . Τη σχετική ισλανδική απόφαση καταδίκασε και η τουριστική βιομηχανία της χώρας, εκφράζοντας φόβους για μείωση της τουριστικής κίνησης.

Η Ισλανδία είχε αρνηθεί το 1986 να υιοθετήσει το διεθνές μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), αλλά τελικά ενέδωσε στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και έπαψε να κυνηγά τα θαλάσσια θηλαστικά το 1989.
Οι μόνες άλλες χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν φάλαινες είναι η Ιαπωνία, επίσης για «επιστημονικούς» σκοπούς, και η Νορβηγία, που ουδέποτε υιοθέτησε το μορατόριουμ της IWC και εκμεταλλεύεται τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς.

Εκτός από τη φαλαινοθηρία, όμως, και η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας στρέφεται κατά των φαλαινών. Οι συσκευές ηχοεντοπισμού του Ναυτικού μπορούν να προκαλέσουν σε φάλαινες το σύνδρομο αποσυμπίεσης, μια θανατηφόρα διαταραχή παρόμοια με τη νόσο των δυτών, όπως έδειξαν νεκροψίες σε κήτη που πέθαναν κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων. «Τα ευρήματα  αποδεικνύουν ότι τα ναυτικά σόναρ ίσως σκοτώνουν φάλαινες» αναφέρει ο Αντώνιο Φερνάντεζ, ερευνητής κτηνιατρικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά.

Σύμφωνα με έρευνα, τα σόναρ -«ραντάρ» ήχου για τον εντοπισμό υποβρυχίων- ίσως δημιουργούν «παρεμβολές» στο σύστημα ηχοεντοπισμού των φαλαινών, με αποτέλεσμα τα κήτη να παθαίνουν σύγχυση. Τα τρομαγμένα θηλαστικά αναδύονται απότομα από μεγάλα βάθη και το σώμα τους αποσυμπιέζεται γρηγορότερα από ό,τι πρέπει, με αποτέλεσμα το άζωτο -που κανονικά είναι διαλυμένο στο αίμα και τους ιστούς- να σχηματίζει φυσαλίδες που αποφράσσουν τα αγγεία.

Εναλλακτικά, τα ηχητικά κύματα υψηλής έντασης θα μπορούσαν τα ίδια να προκαλέσουν το σχηματισμό φυσαλίδων, ανεξάρτητα από τη μεταβολή της πίεσης. Βρετανοί και Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν 14 ρυγχοφάλαινες που πέθαναν κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ισπανικά ύδατα, με δυνάμεις της Ισπανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα κήτη άρχισαν να ξεβράζονται στα Κανάρια Νησιά τέσσερις ώρες μετά την ενεργοποίηση των σόναρ.
Η παρακολούθηση, η καταγραφή και η έρευνα της αποδημητικής πορείας των φαλαινών θα γίνεται πλέον μέσω δορυφόρου, Δύο δορυφόροι είναι έτοιμοι να εκτοξευτούν στο διάστημα με σκοπό όχι μόνο την παρακολούθηση των φαλαινών, αλλά και άλλων «προστατευόμενων» ειδών ή περιοχών του πλανήτη.

Οι ειδικοί για την προστασία των φαλαινών ελπίζουν πως η χρήση του δορυφόρου θα βοηθήσει σημαντικά στη διάσωση ενός συγκεκριμένου είδους φαλαινών (Franca whale) που έχει σχεδόν εξαλειφθεί από το κυνήγι δύο αιώνων.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης φαλαινών αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου προγράμματος της NASA και διεθνών συνεργατών, Οι ειδικοί ελπίζουν πως οι πληροφορίες που θα συλλέγει ο δορυφόρος θα βοηθήσουν πολύ την έρευνα των «ταξιδιών» και των κινήσεων των ζώων αυτών. Κάθε λίγες ώρες οι πομποί που θα τοποθετηθούν σε ορισμένες φάλαινες θα στέλνουν στον δορυφόρο πληροφορίες για την ακριβή θέση τους και για το πότε βυθίζονται ή αναδύονται.
Οι φάλαινες Franca ταξιδεύουν και τρέφονται σε άγνωστα σημεία του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, και επιστρέφουν στη θάλασσα της Αργεντινής τον χειμώνα και την άνοιξη για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Όμως, πολλές από αυτές δεν επιστρέφουν ποτέ, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο παράνομο κυνήγι. Οι φάλαινες Franca προστατεύονται τα τελευταία 50 χρόνια, με συμφωνία της διεθνούς επιτροπής για τις φάλαινες, όταν ο πληθυσμός τους μειώθηκε τόσο που άγγιζε τα όρια εξαφάνισης του είδους. Όμως, μέχρι τώρα ο αριθμός τους δεν έχει αυξηθεί όσο θα έπρεπε. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει γύρω στις 4.000 με 5.000 φάλαινες.
Οι δύο δορυφόροι EO-mission και SAC-C θα πραγματοποιήσουν και άλλες επιστημονικές αποστολές. Θα μελετούν την ατμόσφαιρα της γης, τα γεωμαγνητικά πεδία και θα μετρούν την ακτινοβολία του διαστήματος.
Συγκεκριμένα ο EO-mission θα συλλέγει πληροφορίες για την κατάσταση στις σοδιές, τα τροπικό δάση, τους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως επίσης θα μπορούν να εκτιμηθούν και να μελετηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον διαφόρων φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι εκρήξεις ηφαιστείων ή οι καταιγίδες,

Σχετικό 

 

By |2021-09-23T18:50:16+03:00Μάρτιος 28th, 2018|Γενικά, Πληρ. Ψαριών|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment