Ξεχωρίστε τα φρέσκα ψάρια*

Ξεχωρίστε τα φρέσκα ψάρια*

 

Η φρεσκάδα των ψαριών κατ’ αρχήν φαίνεται στα μάτια.

Στα φρέσκα είναι ζωηρά, αστραφτερά και γεμίζουν την κόγχη, ενώ στα μπαγιάτικα αφυδατώνονται, θαμπώνουν, βυθίζονται στην κόγχη και στα μεγάλα ψάρια εμφανίζουν κηλίδες αίματος.
Τα βράγχια είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο φρεσκάδας του ψαριού, Στα φρέσκα είναι λαμπερά, κόκκινα ή ρόδινα, υγρά και στιλπνά και χωρίς βλέννα. Χρειάζεται όμως προσοχή, για να μη μας ξεγελάει ο φωτισμός που συνήθως είναι εντονότατος για εντυπωσιασμό. Ένα άλλο τέχνασμα είναι η βαφή των ψαριών, με διάφορους τρόπους στα μεγάλα ψάρια, οπότε η παραπλάνηση είναι τέλεια, Προσοχή μεγάλη εδώ στα μπαρμπούνια που είναι και πολύ ευπαθή.
Η  μυρωδιά του  φρέσκου  ψαριού είναι ευχάριστη, μυρίζει θάλασσα και όχι την απαίσια βαριά μυρωδιά του μπαγιάτικου.
Αν η οσμή θυμίζει αμμωνία, είναι σημάδι κακής συντήρησης, ίσως ακόμη και επικίνδυνης σήψης. Το δέρμα και τα λέπια του φρέσκου ψαριού πρέπει να είναι γυαλιστερά, το χρώμα τους  ζωηρό  και  στιλπνό, χωρίς αποχρωματισμούς. Τα λέπια πρέπει να είναι σφιχτοδεμένα και υγρά και να μην αποχωρίζονται εύκολα (σε μια τσιπούρα, ένα λυθρίνι ή ένα σαργό), εκτός από ορισμένα ψάρια όπως η ρέγκα, η σαρδέλα κ.λπ. Η νεκρική ακαμψία είναι χαρακτηριστικό των φρέσκων ψαριών. Αν κρατήσουμε ένα μικρό ψάρι, έως μισό κιλό το πολύ, από το κεφάλι, αυτό δεν λυγίζει, βρίσκεται σε μια ευθεία, Το ίδιο συμβαίνει και στα μεγαλύτερα αν τα κρατήσουμε από το κεφάλι και την ουρά.
Η σάρκα των φρέσκων ψαριών είναι ανθεκτική και σκληρή και όταν την πιέσουμε με το δάκτυλο μας δεν αφήνει λακκούβα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα μπαγιάτικα.
Η κοιλιά του φρέσκου ψαριού είναι συμμετρική ως προς το υπόλοιπο σώμα, χωρίς να είναι φουσκωμένη ή πεπλατυσμένη. Το φούσκωμα οφείλεται στα αέρια που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της αλλοίωσης των εντέρων,
Επίσης από τη χαρακτηριστική οπή απορριπτικών λειτουργιών (και όχι μόνον), στο κάτω μέρος της κοιλιάς του κάθε ψαριού, δεν πρέπει να τρέχουν υγρά ή να κρέμονται έντερα.
Οι επαγγελματίες ψαράδες λένε πως αν αγγίξουμε το ψάρι με τα δάκτυλα μας και μόνον, τα τρίψουμε δυο – τρεις φορές μεταξύ τους, στεγνώσουν και μετά τα μυρίσουμε, θα πρέπει να έχουν τη χαρακτηριστική οσμή του φρέσκου ψαριού, αν μυρίζουν άσχημα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο!

Πάρε μυρωδιά…
Το ψάρι θα πρέπει να έχει καθαρή, φρέσκια, θαλασσινή μυρωδιά. Είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε. Μυρίζει “ψαρίλα”; Φυσικά δεν εννοούμε τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού.. Μακριά!

Το μάτι να…. γυαλίζει
Τα μάτια του ψαριού που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι υγρά, καθαρά, λαμπερά και εξογκωμένα. Αποφεύγετε ψάρια με θολά, ξηρά, ζαρωμένα μάτια. Τα μάτια είναι το ‘κλειδί’ για να αγοράσετε αληθινά φρέσκα ψάρια.

  Τα βράγχια
Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν ένα βαθύ, κόκκινο χρώμα ή ροζ σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι επίσης υγρά και όχι στεγνά. Αν είναι γκριζωπά, ή θαμπά το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών.

Το σώμα
Ένα φρέσκο ψάρι έχει σφιχτό σώμα, σχεδόν σκληρό, με τη σάρκα του να αντιστέκεται σε ελαφρά πίεση. Ψάρια με χαλαρό σώμα και μαλακή υφή κάθε άλλο παρά φρέσκα είναι! Βέβαια στην κατηγορία υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις, όπως αυτή του μπακαλιάρου που το σώμα του μαλακώνει γρήγορα. Σε αυτήν την περίπτωση, παρατηρούμε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Το δέρμα να λάμπει!
Το ψάρι που είστε έτοιμοι να διαλέξετε έχει όμορφο, λαμπερό, μεταλλικό και καθαρό χρώμα? Το δέρμα του είναι υγρό όταν το αισθανθείτε με την αφή και τα λέπια του είναι καλά κολλημένα στο σώμα? Είστε σε καλό δρόμο. Κανένα φυσικό σημάδι δεν πρέπει να είναι ξηρό ή θολό.

Ο εσωτερικός τους κόσμος…
Είναι ο τελευταίος που επιβεβαιώνει την ποιότητα της αγοράς μας. Δεν μπορούμε να τον εξετάσουμε πριν την αγορά δυστυχώς, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.. Περιμένουμε καρτερικά την κατάλληλη ώρα και το πιθανότερο είναι η αναμονή να μας δικαιώσει. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των φρέσκων ψαριών είναι ότι κατά το καθάρισμα, τα εντόσθια (σπλ

Σχετικό 

 

By |2021-09-23T18:27:54+03:00Μάρτιος 28th, 2018|Γενικά, Πληρ. Ψαριών|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment