Τα αναπνευστικά όργανα του ψαριού*

Τα αναπνευστικά όργανα του ψαριού*

Η αναπνοή των ψαριών γίνεται με όργανα σχετικά πολύπλοκης δομής, που ονομάζονται βράγχια.
Μέσω του στόματος το νερό φτάνει αυτά τα όργανα και τα σκεπάζει. Μετά, βγαίνει πάλι μέσω των βραγχιακών ανοιγμάτων που είναι πολύ ορατά σε ορισμένα είδη κι ιδιαίτερα στους καρχαρίες.

Τα βραγχιακά ανοίγματα έχουν στο εσωτερικό λεπτοκαμωμένες δομές που ονομάζονται βραγχιακές σχισμές, μέσα στις οποίες γίνεται η αέρια μεταλλαγή. Διαφορετική είναι η δομή των βραγχίων για τα άλλα ψάρια που έχουν αυτά τα όργανα προστατευμένα με επιπωμάτια λιγότερο ή περισσότερο σκληρά, συχνά εφοδιασμένα με προστατευτικές αιχμές, που μερικές φορές είναι κοφτερές.

Τα βράγχια είναι τοποθετημένα σε κοιλότητες και το πέρασμα του νερού γίνεται με εισπνοή και εκπνοή. Το εισπνεόμενο νερό απ’ το στόμα, βγαίνει απ’ τα επιπωμάτια που ανασηκώνονται για να διευκολύνουν την εκπνοή. Μ’ αυτό τον τρόπο τα βράγχια σε τέσσερα ζευγάρια έχουν τη μορφή μισοφέγγαρου και αποτελούνται από ένα γερό τόξο που στηρίζει εξωτερικά την καθεαυτή βραγχιακή δομή και, στο εσωτερικό, έχει λεπτές και σχετικά πυκνές μύτες που, σε ορισμένα είδη, χρησιμεύουν για να κρατούν την μικροπανϊδα ή το πλαγκτόν που αποτελεί την τροφή τους.
Η λειτουργία των βραγχίων είναι να αφομοιώνουν το οξυγόνο που υπάρχει στη σύσταση τού νερού. Αν κι η ανάγκη για οξυγόνο είναι διαφορετική για τα διάφορα είδη, οι ανάγκες των ψαριών είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με ‘κείνες της γήινης πανίδας. Επίσης, υπάρχουν είδη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για οξυγόνο κι ανάμεσα σ’ αυτά είναι η πέστροφα που ψάχνει γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ψυχρά νερά, ταραγμένα και πολύ οξυγονωμένα.
Πολύ σημαντικό φαινόμενο, συνδεδεμένο με την όχι πολύ δραστήρια αναπνοή των ψαριών, είναι η προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος τους με κείνη του περιβάλλοντος τους. Εν τούτοις η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να διακυμαίνεται, ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον μόνο σε ορισμένα όρια, τα οποία αν παραβιαστούν, το ψάρι πεθαίνει.
Σχετικό μ’ αυτό το φαινόμενο, είναι το γεγονός πως τα ψάρια που ζουν στα νερά μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πολύ λιγότερο δραστήρια απ’ ότι το καλοκαίρι και ιδιαίτερα αυτά που ζουν σε πιο ζεστά νερά, όπως ο κάρπος κι η τίγκα.
Και τα σολομονιδή που ζουν σε πιο κρύο περιβάλλον, υφίστανται τα αποτελέσματα της μείωσης της θερμοκρασίας, αν και  οι συνέπειες της είναι σαφώς πολύ μικρότερες.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εξαιτίας της αδράνειας ή της μικρότερης δραστηριότητας, τα ψάρια δεν μεγαλώνουν ή μεγαλώνουν ελάχιστα, ενώ ξαναρχίζουν εξολοκλήρου τον κύκλο δραστηριότητας την άνοιξη και προπάντων, μετά τις ανοιξιάτικες κατεβασιές.
Το οξυγόνο περνά στην καρδιά μέσω δυο αορτικών ριζών που ξεκινούν απ’ τα αορτικά τόξα, στα βράγχια. Οι δύο αορτικές ρίζες συγκλίνουν στην καρδιά απ’ την οποία ξεκινά η ραχιαία αορτή που φέρνει το αίμα σ’ όλα τα όργανα.

Σχετικό

 

By |2021-09-23T19:23:57+03:00Μάρτιος 28th, 2018|Γενικά, Πληρ. Ψαριών|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment