Ψάρεμα με τεχνητή μύγα *

Ψάρεμα με τεχνητή μύγα *

Εννοείται ότι αυτή η μέθοδος δεν γίνεται μόνο με την πέστροφα, αλλά μ’ όλα τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια, για να πάρουν τα έντομα που πέφτουν εκεί. Το ψάρεμα της πέστροφας με την τεχνητή μύγα εξαρτάται όμως, από μια ιδιαίτερη τεχνική προετοιμασία.  Για να ψαρέψουμε με την τεχνητή μύγα, πρέπει να γνωρίζουμε τρία βασικά πράγματα:
1) να γνωρίζουμε να επιλέγουμε τα εξαρτήματα.
2) να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε.
3) να γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Τώρα δεν θα ήθελα μ’ αυτή την παρατήρηση να τρομάξω ακόμα περισσότερο τον αρχάριο, αυτόν που θέλει να αρχίσει το ψάρεμα της μύγας, πιο πολύ απ’ ότι είναι από μόνος του. Αλλά στην πραγματικότητα τα τρία απαραίτητα στοιχεία σ’ αυτή την ειδικότητα, δεν είναι και τόσο σκοτεινά. Η επιλογή των εξαρτημάτων μπορεί να γίνει από κάποιον που θα πάρει το ρόλο του δασκάλου για τον αρχάριο. Πρέπει εξάλλου να πάρουμε υπόψη, πως τα εξαρτήματα της μύγας είναι πολυποίκιλα. Υπάρχουν καλάμια με διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό βάρος και είναι αρκετά δύσκολο για όποιον δεν ενδιαφέρεται άμεσα για τη μελλοντική χρήση του, να διαλέξει τα κατάλληλα εξαρτήματα. Πράγματι, όσοι έχουν σκληρή γροθιά και γρήγορα αντανακλαστικά, θα πρέπει να διαλέξουν εργαλεία ενός ορισμένου τύπου, ενώ όσοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να διαλέξουν διαφορετικά εργαλεία κατάλληλα στο χαρακτήρα τους και στον τρόπο με τον οποίο ψαρεύουν. Λόγου χάρη, η επιλογή του καλαμιού πρέπει να γίνει απ’ τον ίδιο ψαρά που θα το χρησιμοποιήσει. Ο ίδιος, ζυγίζοντας το, όπως συνήθως γίνεται στα μαγαζιά, θα καταλάβει ποιο είναι το προτιμότερο εργαλείο γι’ αυτόν: εκείνο που θα του δώσει αμέσως την αίσθηση πως το κρατά άνετα και σταθερά.

Δύσκολα, μετά απ’ αυτήν την αίσθηση «κατοχής» του εργαλείου, ο ερασιτέχνης ψαρά θα έχει απογοητεύσεις, για ότι αφορά τις δυνατότητες και τα χαρίσματα του εργαλείου. Τις απογοητεύσεις θα τις έχει (πιθανόν), απ’ την αδυναμία να κάνει αμέσως τα θαύματα, που βλέπει να κάνουν άλλοι ψαράδες με αυτή την μέθοδο. Δεν είναι άσκοπο όμως να παρατηρήσουμε πως μόνο η υπομονή μπορεί να τον κάνει να ξεπεράσει το εμπόδιο της απειρίας του και να καλυτερέψει έτσι τις δυνατότητες του σε μια αργή και συνεχή τελειοποίηση, μέχρι να φτάσει στην επιδεξιότητα και την δεξιοτεχνία που έχει δει σ’ άλλους .Αυτή η βραδύτητα της προόδου, που εξάλλου δεν είναι και υπερβολική, θα του αφαιρέσει σίγουρα μια ευχαρίστηση, δηλαδή να φανεί κάποια στιγμή στο ύψος των ειδικών. Μια ορισμένη στιγμή ο ψαράς με τη μύγα, θα βρεθεί να έχει φτάσει σε μια ορισμένη τελειοποίηση, χωρίς να το έχει ακριβώς καταλάβει. Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας, στην επιλογή του εργαλείου ή καλύτερα στη δεύτερη φάση της αρχής, που έγκειται στο να γνωρίζουμε να το χρησιμοποιούμε. Το καλάμι για τη μύγα είναι ένα εργαλείο ευαίσθητο και ισχυρό ταυτόχρονα και που πρέπει να χρησιμοποιείται με ορισμένη λεπτότητα. Δεν πρέπει όμως να υπερβάλλουμε σε προσοχή, πράγμα που χαρακτηρίζει τους αρχάριους οι οποίοι έχουν ξοδέψει σημαντικά ποσά, για να αγοράσουν ένα άριστο καλάμι μιας καλής μάρκας.

Η υπερβολική προσοχή είναι ελάττωμα για την πρόοδο του ψαρά. Θυμάμαι πως άρχισα στο ψάρεμα της μύγας, πριν λίγα χρόνια, με ένα καλάμι που θεωρούσα εξαιρετικά εύθραυστο. Ο φόβος να σπάσω το καλάμι ή να το καταστρέψω, ή να κάνω αδέξιες κινήσεις, με είχε φέρει σε κατάσταση να μην τελειοποιώ το ρίξιμο πέρα από ορισμένα ελάχιστα όρια. Γι’ αυτό κάποια στιγμή εγκατέλειψα τη μέθοδο και αφιερώθηκα σ’ άλλες μεθόδους ψαρέματος, που μου έδιναν τότε περισσότερο δυνατότητες και συγκινήσεις.
Ξαναγυρίζοντας στο ψάρεμα της τεχνητής μύγας, της τελειοποιημένης εξάρτησης, πήρα πάλι τα εργαλεία που είχα εγκαταλείψει και θεωρώντας πια πως σίγουρα θα τα έχανα, άρχισα να ανανεώνω τις προσπάθειες μου και κινούμενος ελεύθερα και πιο ανέμελα για ότι αφορά τα εργαλεία, κατάφερα να φτάσω σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε πραγματικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Φυσικά δεν μπορούμε να απαιτούμε όλοι να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο και συνεπώς είναι προτιμότερο όσοι θέλουν ν’ αρχίσουν μ’ αυτή τη μέθοδο, να διαλέξουν εργαλεία σχετικού κόστους, που θα τους επιτρέπει να έχουν τις πρώτες εμπειρίες χωρίς φόβους.

 

Ένα καλό καλάμι από ίνα γυαλιού, σωληνωτό, ελαφρύ, εύκαμπτο και ελαστικό ταυτόχρονα, μπορεί να είναι υπεραρκετό για την αρχή της μεθόδου της μύγας με την σύνθετη ορμιά. Είπα, καλάμι από γυαλί, γιατί αυτό το υλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ, γερό και το κόστος του δεν είναι υπερβολικό κι έτσι ακόμα κι αν σπάσει ένα καλάμι απ’ την υπερβολική προσπάθεια ή κι αν διαλυθεί με τις παράξενες μανούβρες που κάνει ο αρχάριος, δεν θα είναι μεγάλη η ζημιά κι εύκολα θα μπορεί να αντικατασταθεί. Πρέπει συνεπώς να κινούμαστε με φυσικότητα και να έχουμε υπόψη προπάντων, πως η επιτυχία στον εξακοντισμό της μύγας με τη σύνθετη ορμιά, επαφίεται στην προσωπική ευαισθησία, που επιτρέπει να υπολογίσουμε τον αναγκαίο χρόνο για την χαλάρωση της ορμιάς. Χρειάζεται προπάντων να είμαστε έγκαιροι και να «γνωρίζουμε» πως σε ορισμένο μήκος της σύνθετης ορμιάς, που έχει αμοληθεί έξω απ’ το καρούλι, αντιστοιχεί σ’ έναν ορισμένο χρόνο αναμονής για το ξετύλιγμά της από πίσω. Ένα άλλο στοιχείο επιτυχίας έγκειται στην τέλεια μανούβρα του χεριού, που πρέπει να ρυθμίσει το καλάμι με τρόπο ώστε, να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του χωρίς να γίνουν άγαρμπες κινήσεις, όπως παρατηρούμε συχνά σ’ αυτούς που αρχίζουν αυτή τη μέθοδο. Πράγματι, οι αρχάριοι που δεν καθοδηγούνται από έναν ειδικό σ’ αυτή τη μέθοδο, πηγαίνουν στις ανοιχτές τοποθεσίες, που στην πραγματικότητα επιτρέπουν κάθε ενέργεια με το καλάμι και την ορμιά, ξεχεριάζονται και κάνουν μεγάλες προσπάθειες, ενώ θα αντιληφθούν παρατηρώντας έναν ψαρά που έχει πια γίνει έμπειρος, πως με μια κίνηση του καρπού, είναι δυνατό να εξακοντιστεί πολύ μακριά η μύγα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

 

Στην πραγματικότητα θα πρέπει να κρατάμε τον πήχη του χεριού δίπλα στο σώμα, χωρίς ποτέ να το απομακρύνουμε και να χρησιμοποιούμε το καλάμι μόνο με τη δύναμη του καρπού, πράγμα που μας χρησιμεύει για πολλούς λόγους. Αυτή η μέθοδος είναι απαραίτητη για να φτάσουμε γρήγορα στα καλύτερα αποτελέσματα και πρέπει να θεωρείται σαν μια απλή προσπάθεια να βρούμε ένα στυλ. Η μανούβρα που γίνεται με τον καρπό, είναι αναμφίβολα πιο ωραία από κείνη που γίνεται με όλο το μπράτσο, αλλά είναι επίσης κι η πιο άνετη κι η πιο χρήσιμη.
Μια άλλη μανούβρα που χρειάζεται πείρα και άσκηση, είναι εκείνη του αφήματος της ορμιάς. Ο αναγνώστης θα γνωρίζει, έχοντας διαβάσει κάποιο εγχειρίδιο ψαρέματος ή έχοντας παρακολουθήσει τους ψαράδες, πως η ορμιά τη στιγμή της επαναφοράς, εν μέρει επαναφέρεται με το αριστερό χέρι. Όταν γίνει η επαναφορά της ορμιάς και ρίχνεται πάλι, όταν η ορμιά βρίσκεται σχεδόν τεντωμένη οριζόντια, το μέρος που κρατά το αριστερό χέρι, αφήνεται ελεύθερο και γλυστρώνοντας μέσα στους κρίκους, επιτρέπει το τέλειο τέντωμά της στην επιφάνεια. Το «χτυπητό» σταμάτημα στην κουβαρίστρα ή στο χέρι, καθορίζει το ξεπέρασμα των μυγών που πιθανόν θα έχουν μείνει πίσω και οι οποίες θα ακουμπήσουν στην επιφάνεια σχετικά μαλακά, ανάλογα φυσικά με την τελειότητα της μανούβρας.

 

Αυτή η μανούβρα στην πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά μπορούμε οπωσδήποτε να την μάθουμε με την εξάσκηση, αρκεί να βάλουμε προσοχή.
Αν ο αρχάριος θα ικανοποιηθεί εξακοντίζοντας σε ορισμένη απόσταση, χωρίς να θέλει να φτάσει αμέσως σε υπερβολικό μήκος, η πρόοδος του σ’ αυτή την μανούβρα θα γίνει με ικανοποιητικό τρόπο, με αποτέλεσμα που συχνά δεν περιμένει ο πιο έμπειρος. Το συνεχές αμόλημα και τράβηγμα της ορμιάς, θα επιτρέψει στον ψαρά να καταλάβει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση για ότι αφορά τη χρήση των εργαλείων. Το να χρησιμοποιεί τα εργαλεία καλά, είναι μια πιο πολύπλοκη ιστορία, γιατί δεν αφορά μόνο το να ξέρει να ρίχνει, να επαναφέρει και να ξαναρίχνει τη μύγα με μια περισσότερο ή λιγότερο τελειοποιημένη τεχνική, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πώς να τη ρίχνει στο πιο κατάλληλο μέρος για την εργασία του, να οδηγεί την ορμιά έτσι ώστε να μην βυθίζεται, πράγμα που μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα κι αν περάσουμε με γράσο την σύνθετη ορμιά, να γνωρίζει να περνά τη μύγα απέναντι απ’ το ρεύμα, να βλέπει το ψάρι που βγαίνει να πιάσει το δόλωμα και να ξέρει να το αγκιστρώσει την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό το σύνολο από τεχνικές μανούβρες, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να διδαχτεί απ’ τις σελίδες οποιουδήποτε εγχειριδίου. Ακόμα και το καλύτερο εγχειρίδιο δεν θα μπορέσει ποτέ να διδάξει σ’ έναν αρχάριο να ρίχνει και να χρησιμοποιεί τέλεια τα εργαλεία, αν κι είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε τις βάσεις αυτής της τέχνης στα βιβλία, έτσι ώστε να καταλάβουμε το μηχανισμό της μεθόδου και κατόπιν να το εφαρμόσουμε σταδιακά, με την πρακτική εξάσκηση. Τώρα, οι μέθοδοι ψαρέματος με τη μύγα είναι κύρια δυο και έχουν σχέση με το δόλωμα που χρησιμοποιείται. Η πιο κλασική μέθοδος είναι αναμφίβολα εκείνη που χρησιμοποιεί μύγες που επιπλέουν, ενώ η πιο αποδοτική μέθοδος, είναι αναμφίβολα αυτή που χρησιμοποιεί μύγες που βυθίζονται και λέγονται ακριβώς βυθιζόμενες ή βρεχόμενες μύγες.

Είναι γνωστό το απόφθεγμα των Aγγλων σύμφωνα με το οποίο, ο ψαράς που χρησιμοποιεί δολώματα που δεν μιμούνται τα έντομα που υπάρχουν στην επιφάνεια του νερού εκείνη την ορισμένη ώρα της ημέρας, δεν είναι έντιμο πρόσωπο, ακόμα κι αν τα δολώματα του έχουν επιτυχία. Οι Aγγλοι, για ότι αφορά το ψάρεμα, συχνά υπερβάλλουν, και εδώ υπερβάλλουν πραγματικά. Οι καλύτερες μύγες συχνά δεν είναι εκείνες που μιμούνται στην εντέλεια το έντομο που πετά στα νερά και πέφτει σ’ αυτά, αλλά άλλες με άλλα χρώματα, διαστάσεις και όψεις. Στην πραγματικότητα, το κύριο στοιχείο για την επιλογή των μυγών είναι το σχήμα και το μέγεθος, ενώ το χρώμα είναι δευτερεύον στοιχείο. Χρησιμοποιώντας, λόγου χάρη, τρεις μύγες στην αρματωσιά της σύνθετης ορμιάς, του ίδιου μεγέθους και σχήματος αλλά με αρκετά διαφορετικό χρώμα, πολύ συχνά πιάνουμε πέστροφες αδιάκριτα και στο ένα και στο άλλο τεχνητό δόλωμα.
Φυσικά μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων θα έχουμε στην ακριανή μύγα, αλλά όχι για το χρώμα που θα προτιμά η πέστροφα, αλλά απλούστατα επειδή πρόκειται για την ακριανή μύγα. Κι έτσι, αν η μεσαία μύγα πάρει τη θέση της πρώτης, το ίδιο φαινόμενο θα επαναληφθεί χωρίς διαφορά.

Στην πραγματικότητα οι ψαράδες ορισμένων περιοχών, οι οποίοι συχνά έχουν καλά αποτελέσματα με μια άλλη και πιο απλή μέθοδος της μύγας με σύνθετο νήμα, χρησιμοποιούν σταθερά τρεις τύπους μύγας, για ότι αφορά το χρώμα και αλλάζει απλώς το μέγεθος τους, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Χρησιμοποιούν μοντέλα πιο μικρά απ’ τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, μεγαλύτερα απ’ τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και μοντέλα πραγματικά μεγάλα (συχνά τεράστια) τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η πέστροφα προτιμά μεγάλες απομιμήσεις. Η μύγα πρέπει προπάντων να είναι καλά φτιαγμένη, κι όχι μόνο για να αντέξει στο τράβηγμα που υφίσταται απ’ την ορμή της σύνθετης ορμιάς, αλλά για να κάνει κάποια εντύπωση στην επιφάνεια. Οι μύγες έχουν φτιαχτεί έτσι που οι τρίχες και τα πούπουλα να κολλάνε πάνω στο κορμί, εξαιτίας της ενέργειας του νερού, είναι κακοφτιαγμένες και δύσκολα θα έχουν επιτυχία. Οι τρίχες και τα πούπουλα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ανοιχτά, ακόμα κι ενάντια στην ορμητικότητα του ρεύματος.


Θα ήταν μακρηγορία να περιγράψουμε την κατασκευή των μυγών, κι απ’ την άλλη μεριά θα ήταν δύσκολο να δώσουμε τις τεχνικές προδιαγραφές της τελειοποίησης τους. Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή, είναι να απευθυνόμαστε στους ειδικούς της εισαγωγής των τεχνητών μυγών και να ζητάμε μοντέλα που έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε.
Θα αναφέρω ακόμα πως οι μύγες που κατασκευάζονται στην Αγγλία, αν και δεν είναι οι καλύτερες σε χρώμα και σχήμα, είναι εντούτοις αρκετά καλές στα βασικά μοντέλα, γιατί έχουν αναμφίβολα καλή κατασκευή και δουλεύουν συνολικά πολύ καλά. Πιστεύω επίσης πως και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, υπάρχουν καλοί βιοτέχνες που φτιάχνουν μύγες, οι οποίες μπορούν να έχουν καλά αποτελέσματα όπως κι οι Αγγλικές. Φτιάχνουν απομιμήσεις που είναι τέλειες σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος κι έτσι μπορούν να αποδειχτούν και πιο αποτελεσματικές απ’ τις Αγγλικές

By |2021-10-03T09:25:33+03:00Ιούλιος 6th, 2021|Σε Γλυκά Νερά|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment